21.4.2016 Suomen parhaat pelit palkittiin The Finnish Game Awards -gaalassa

Avainsanat

FGA, Finnish Game Awards,

 
Suomen pelialan perinteinen The Finnish Game Awards -peligaala järjestettiin Helsingissä tänään 21. huhtikuuta 2016. Kahden edellisen vuoden tapaan järjestelyistä vastasivat Suomen pelinkehittäjät ry ja Neogames Finland ry.
Peligaalassa jaettiin kaikkiaan yhdeksän palkintoa tai tunnustusta. Vuoden 2015 kotimainen peli, mobiilipeli sekä tietokone- ja konsolipeli valittiin Suomen pelinkehittäjien jäsenäänestyksellä. Vuoden 2015 hyötypelin valitsi hyötypeleihin keskittynyt Serious Gaming Cluster Finland ry. Vuoden luovan saavutuksen ja yritystulokkaan valitsi Suomen pelinkehittäjien hallitus. Neogames Finland valitsi puolestaan vuoden ilmiön.
Peligaalassa jaettiin myös IGDA:n tunnustus vuoden 2015 vapaaehtoisille ja Pelit-lehti luovutti perinteisen ”Kyöpeli-palkinnon” vuoden 2015 yleisön suosikille.
Gaalan sponsoreina toimivat Dodreams, Next Games, Supercell, Rovio Unity, Colossal Order, Fingersoft, Pollen VC, Redlynx, Rovio ja Seriously.
Tämän vuoden The Finnish Game Awards -voittajat ovat:

Vuoden 2015 hyötypeli / Applied Game Award 2015
Afterlife Entertainment Oy (kehitys) & RealMatch Invest Oy (konseptointi) / Money Flow Challenge

Hyötypelit ovat kasvava pelien ja pelinomaisten elementtien hyödyntämisalue. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaettu palkinto on tunnustus paitsi palkitulle pelille ja sen kehittäjille, myös koko hyötypelisektorille.
Vuoden 2015 yritystulokas / Finnish Rookie of the Year 2015
Koukoi Games, Oulu

Suomen peliala kasvoi vuonna 2015 noin 30 uuden pelistudion verran. Vuoden tulokkaana palkittava Koukoi on yksi vuoden 2015 tulokkaista. Oululainen Koukoi on nuoresta iästään huolimatta jo saanut merkittävän ulkoisen rahoituksen ja yrityksen Crashing Season -peli tuli rajattuun julkaisuun joulukuussa 2015.
Vuoden 2015 ilmiö / Sensation of the Year 2015
Pasi Hytönen / Little Knight Arthur

Joskus pelinkehitys ja pelin julkaisukuntoon saattaminen kestää hieman kauemmin. Little Knight Arthurin varsinainen kehitystyö tapahtui jo vuosina 1985-1986. Ajan tapaan kehitysalustana oli Commodore 64. Pelin virallinen julkaisu alkuperäisalustalle, Commodore 64:lle, tapahtui tammikuussa 2016. Tärkeintä kuitenkin lienee, että peli julkaistiin ja on nyt kaikkien saatavilla muistutuksena suomalaisen pelinkehityksen alkuajoista.
Vuoden 2015 luova saavutus / Best Creative Achievement of the Year
Frozenbyte / Trine 3: The Artifacts of Power 

Trine 3: The Artifacts of Power on edeltajiensä tavoin sekä visuaalisesti, pelillisesti että musiikiltaan huikaisevan kaunis kokemus. Se on peli, jonka pelaaminen on elämys monella tasolla.
Vuoden 2015 tietokone- ja konsolipeli / Big Screen Game of the Year 2015
Colossal Order / Cities: Skylines
Colossal Orderin Cities: Skylinesta on kirjoitettu ja puhuttu paljon. Cities: Skylines on tamperelaisen Colossal Orderin väkevä näkemys pelityypistä, jota ovat aiemmin hallinneet pelimaailman jättiläiset. Cities: Skylinesin menestys kuitenkin osoittaa, että pieni, mutta ammattitaitoinen ja osaava tiimi voi edelleenkin tehdä pelin, jonka edessä myös jättiläisten on tunnustettava tappionsa.
Vuoden 2015 mobiilipeli / Small Screen Game of the Year 2015
ZORG Entertainment / AG Drive

Zorgin futuristinen AG Drive -ajopeli on syyttä jäänyt julkisuudelta piiloon. AG Drive on toimintaa täynnä oleva eeppinen kaahailupeli, jossa liikaa vauhtia on liian vähän. AG Drive on mitä suurimmassa määrin peli, joka on tehty pelaajille.
Pääpalkinto: Vuoden 2015 kotimainen peli / Finnish Game of the Year 2015
Colossal Order / Cities: Skylines
Colossal Orderin Cities: Skylinesin voittokulku jatkui myös Vuoden 2015 kotimainen peli -kategoriassa. Tulevaisuus näyttää muodostuuko Cities: Skylinesista yksi suomipelien ikoneista. Kaikki edellytykset siihen ovat olemassa.
Lisätietoja
KooPee Hiltunen / Neogames Finland ry / 0405324176 / koopee@neogames.fi
Muutama gaalakuva ja kuvakollaasi painokelpoisena: http://bit.ly/1Vnm3yS
Lisää gaalakuvia tulossa myöhemmin: www.neogames.fi/gaala
Suomen pelialan vuoden 2015 raportti: www.neogames.fi/neogames-finland-ry-pelitoimialan-raportti-2015/
Neogames Finland ry
Neogames on jäsenpohjainen, voittoa tavoittelematon pelialan yhdistys. Tehtävänämme on koordinoida, kiihdyttää ja tukea suomalaisen peliteollisuuden kasvua ja kehitystä. Yhdistämme pelialan eri sektorien toimijat ja ajamme heidän yhteisiä etujaan.
Suomen Pelinkehittäjät ry
Suomen Pelinkehittäjät on Suomen pelinkehittäjäyritysten yhdistys. Yhdistyksen tehtävänä on toimia suomalaisten peliyhtiöiden yhteistyöelimenä, toiminnan edistäjänä ja edunvalvojana.