Vuoden parhaat pelit palkitaan The Finnish Game Awards -gaalassa

Neogames järjestää jokavuotista Finnish Game Awards -peligaalaa yhteistyössä Suomen pelinkehittäjät ry:n kanssa. Gaala on kotimaisen pelialan tilaisuus juhlia uusia, innovatiivisia pelejä suomalaisilta kehittäjiltä ja palkita kuluneen vuoden parhaita saavutuksia.

Ehdokkaat valitsee jury ja voittajista äänestävät Suomen pelinkehittäjien jäsenet. Palkintogaala, jossa voittajat julkistetaan, järjestetään keväällä iltajuhlan muodossa kutsuvieraille ja streamataan verkossa.

Peligaalan historia ulottuu 1990-luvun loppuun. Ensimmäiset suomalaiset pelialan palkinnot jakoi Pelit-lehti vuonna 1998. Vuosina 2008-2013 pelialan ammattilaispalkintoja jakoi multimediajulkaisijoiden järjestö Figma. Suomen pelinkehittäjät ry on vastannut gaalasta vuodesta 2014 asti.

Ehdokkaiden asettaminen

Finnish Game Awards -gaalassa ehdokkuuskelpoisia ovat kaikki edellisen kalenterivuoden aikana julkaistut, suomalaisten pelinkehittäjäyritysten tekemät kaupallisessa jakelussa olevat pelit kaikille alustoille. Listan menneen vuoden aikana julkaistuista, ehdokkuuskelpoisista peleistä kerää Neogames Finland ry. Ehdokkaat vahvistaa Suomen pelinkehittäjät ry:n hallitus.

PC-peleistä Early Access -julkaisut hyväksytään ehdokkuuskelpoisiksi. Sama peli ei kuitenkaan voi olla ehdokkaana useita kertoja: mikäli peli asetetaan gaalassa ehdolle Early Access -julkaisuna, ei peli voi olla enää uudestaan ehdokkaana varsinaisen julkaisunsa jälkeen.

Mobiilipelien Beta-julkaisut eivät ole ehdokkuuskelpoisia. Mobiilipeleistä ehdolle hyväksytään vain global launch -julkaisut.

VR-pelit kilpailevat gaalassa Big Screen -kategoriassa, AR-pelit puolestaan Small Screen -kategoriassa.

Voittajien ja palkittavien valinta

Ehdokaslistat kolmeen pääkategoriaan (Big Screen Game of the Year, Small Screen Game of the Year, Finnish Game of the Year) valitaan Suomen pelinkehittäjät ry:n järjestämän jäsenäänestyksen pohjalta. Äänestyksessä jokainen jäsenstudio voi antaa ehdokaspeleille 1-5 pistettä siten että paras peli saa 5 pistettä, seuraava 4 pistettä aina 1 pisteeseen asti. Kaikki pisteet on annettava. Lopulliset ehdokaslistat, vuodesta ja kategoriasta riippuen 5-10 ehdokasta / lista, muodostetaan jäsenäänestyksen pistesaaliin pohjalta. Suomen pelinkehittäjät ry:n hallitus vahvistaa ehdokaslistat.

Suomen pelinkehittäjät ry on perinteisesti jakanut gaalassa tunnustuksia myös ehdokasasettelun ja äänestyksen ulkopuolelta. Perinteisiä tunnustuksia ovat mm. vuoden paras luova saavutus (Best Creative Achievement of the Year), vuoden suomalainen tulokas (Finnish Rookie of the Year) ja vuoden pelialan vaikuttaja (Power Player of the Year). Myös muita palkintoja on vuosien varrella satunnaisesti jaettu tilanteen niin vaatiessa. Tunnustusten saajista päättää Suomen pelinkehittäjät ry:n hallitus.

Gaalassa jaetaan myös muiden pelialan yhdistysten ja toimijoiden palkintoja. Nämä vaihtelevat vuosittain.

Peligaalassa palkitut vuosien varrelta