sustainability environment
Etsitkö lisätietoa tai asiantuntijaa?

Ota yhteyttä

Suomalainen peliala on tehnyt uraauurtavaa työtä oman alansa ympäristövastuullisuuden suhteen.  Alalla ympäristöhankkeiden teemoissa korostuvat ilmastopäästölähteiden tunnistaminen, CO2-päästölaskenta, päästöjen vähentäminen ja biodiversiteetistä huolehtiminen. Alalla on sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä ympäristöteemalla, kuten jo asemansa vakiinnuttanut kotimainen metsänsuojeluhanke Pelimetsä ja maailmanlaajuinen Playing for the Planet.

Monimuotoisuuden säilyttämishanke Pelimetsä & CO2-laskuri

Pelimetsä on Suomen pelinkehittäjät ry:n hanke, joka suojelee vanhoja suomalaisia metsiä ja luonnon monimuotoisuutta. Hanke on toteutettu yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa. Hankkeen verkkosivusto tarjoaa pelinkehittäjille yksinkertaisen, luotettavan ja läpinäkyvän tavan arvioida yrityksensä hiilijalanjälkeä ja tehdä vapaaehtoisia lahjoituksia metsien suojelukampanjaan. Kaikki lahjoitukset siirettään lyhentämättöminä Luonnonperintösäätiölle, ja ne käytetään vanhojen suomalaisten metsien ostoon ja suojeluun.

Verkkosivustolla oleva laskuri on avoimessa beetavaiheessa, ja se perustuu Neogamesin ja Suomen pelinkehittäjät ry:n vuonna 2022 julkaisemaan CO2-päästölaskentamalliin.

Pelimetsa.fi

CO2-päästölaskentamalli pelistudioille

Vuonna 2022 Neogames Finland ja Suomen pelinkehittäjät ry: kehittivät mallin, jonka avulla suomalaiset peliyritykset voivat arvioida hiilijalanjälkensä. Malli yhdistää johtavien suomalaisten pelistudioiden tällä hetkellä käyttämät laskentamenetelmät kolmannen osapuolen verkkolähteisiin, kuten WWF Suomen Ilmastolaskuriin.
Malli on ilmainen kaikille yrityksille, jotka haluavat ymmärtää hiilijalanjälkensä paremmin. Malli huomioi päästöt studion pelituotteiden pelaamisesta, YouTube-yleisöstä, toimistola käyttämästä sähköstä, lämmityksestä ja jäähdytyksestä, jätteistä ja hankinnoista, etätyöskentelystä sekä matkustamisesta. Malli on englanninkielinen.

LATAA MALLI (PDF)

Tarkistuslista pelistudioille hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi

Neogames on koonnut tarkistuslistan, jonka avulla mikä tahansa pelistudio voi tavoitella pienempiä hiilidioksidipäästöjä. Tarkistuslista on käyttökelpoinen myös tilanteissa, joissa studio ei tiedä hiilidioksidipäästöjensä määrää. Suomen pelialan CO2-laskentamalliin perustuva työkalu tarjoaa käytännön ohjeita ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Dokumentti on englanninkielinen.

Lataa tarkistuslista (PDF)

Strategies

Neogames Finland on kumppanina STRATEGIES — Sustainable Transition for Europe’s Game Industries -hankkeessa, joka tukee Euroopan pelialan hyödyntämistä kestävän kehityksen ajurina ja Euroopan vihreän siirtymän ohjelman tavoitteiden saavuttamista. Hanketta johtavat Utrechtin yliopisto (koordinaattori) ja Manchester Metropolitan University.

Neogames X STRATEGIES strategieshorizon.eu

Playing for the Planet

Neogames Finland ja johtavat suomalaiset pelistudiot Supercell ja Rovio kuuluvat Playing for the Planet -alliansiin, joka on tuo pelialan toimijat yhteen ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Liittyessään Playing for the Planet Alliancen jäseneksi toimijat ovat sitoutuneet mm. ympäristönsuojelua edistävien toiminnallisuuksien integroimiseen peleihin, päästöjen vähentämiseen ja globaalin ympäristöohjelman tukemiseen. Peliyritysten sitoumuksista löytyy lisätietoja hankkeen omilta sivuilta.

Neogamesin sitoumukset playing4theplanet.org