Neogames Finland ry: Pelitoimialan raportti 2015

9.3.2016 – Vuosi 2015 oli Suomen pelitoimialalla kaikilla mittareilla nousujohteinen. Sekä pelijulkaisujen määrä, toimialan työllistävyys että toimialan kokonaisliikevaihto kasvoivat. Myös peliharrastustoiminta vahvistui.
Toimialan liikevaihto
Neogamesin arvion mukaan Suomen pelitoimialan liikevaihto vuonna 2015 oli noin 2,4 miljardia euroa. Arvio tarkentuu kaikkien tilinpäätöstietojen tullessa saataville. Pelialan liikevaihdosta yli 95% tuli peliviennistä, joten peliala on myös kansantaloudellisesti merkittävä vientiala. Kasvua edellisestä vuodesta on 33 prosenttia. Suomen peliteollisuus on Supercellin johdolla kasvanut huomattavasti maailmanmarkkinan kasvua nopeammin. Koko maailmanlaajuisen pelimarkkinan kokonaisarvoksi vuonna 2015 on arvioitu 92 miljardia dollaria (84 miljardia euroa, lähde: Newzoo). Kokonaisarvo on kasvanut yhdeksän prosenttia vuonna 2015. Merkittävä osa sekä maailmanlaajuisesta että Suomen pelialan kasvusta vuonna 2015 tuli Aasian markkinoilta. Vertailun vuoksi todettakoon, että liikevaihtonsa puolesta Suomi on Neogamesin arvioiden mukaan pelinkehityksessä Euroopan kolmen suurimman maan joukossa. Vertailua kuitenkin hankaloittaa se, että muiden maiden tilastot eivät ole täysin ajantasaisia tai yhteneväisiä.
Toimialan yrityksiin kohdistuneet investoinnit
Kaikkiaan 8 suomalaista peliyritystä sai merkittävää ulkomaista investointirahoitusta vuonna 2015. Investointeja tehtiin noin 40 miljoonan dollarin (36 miljoonan euron) arvosta. Suurin yksittäinen investointi oli Seriouslyn saama 18 miljoonaa dollaria (16,4 miljoonaa euroa). Investointien pääosa tuli länsimarkkinoilta, mutta parissa tapauksessa sijoittajien joukossa oli myös aasialaisia pääomasijoittajia. Vuoteen 2014 verrattuna investointien arvo kasvoi hieman, mutta investointeja vastaanottaneiden yritysten määrä laski (2014: 33 miljoonaa euroa ja 11 yritystä).
Pelijulkaisut ja laitealustat
Vuonna 2015 julkaistiin kaikkiaan hieman yli 150 kaupallista peliä. Pelejä julkaistiin kaikille tärkeimmille laitealustoillle (mobiili, konsolit, tietokoneet). Uusina laitealustoina mukaan tulivat älykellot (Apple Watch) ja virtuaalilasit (VR, Virtual reality).
Puhtaasti pelijulkaisujen valossa Suomen pelitoimiala on edelleenkin mobiilivetoinen. Ehdoton valtaosa toimialan liikevaihdosta ja suurimmat taloudelliset menestykset myös vuonna 2015 tulivat mobiilipeleistä. Mobiilipelimarkkinalla kilpailun koventuminen kuitenkin vaikeutti uusien yritysten esille pääsyä. Markkinointi- ja käyttäjähankintakustannusten nousun myötä myös mobiilipelien vaatimat kokonaisinvestoinnit kasvoivat. Maailmanlaajuisesti mobiilipelisegmentti kasvoi vuoden 2015 aikana noin 20 prosenttia ja kasvun odotetaan jatkuvan. Tutkimuslaitos Newzoon mukaan maailmanlaajuisen mobiilimarkkinan kooksi vuonna 2015 arvioitiin noin 26 miljardia dollaria (24 miljardia euroa). Saman tutkimuslaitoksen ennusteiden mukaan mobiilipelimarkkinan liikevaihto ylittää 35 miljardin dollarin (32 miljardin euron) rajan vuonna 2017.
Vahvasta mobiilipainotuksesta huolimatta Suomessa on merkittävää pelinkehitystoimintaa myös muille alustoille. Varsinkin PC-tietokoneiden Steam-jakelualusta saavutti viime vuonna kehittäjien suosion ja vuoden 2015 aikana julkaistiin noin 30 PC- tai konsolipeliä. Vuoden 2015 parhaat pelit palkitaan pelinkehittäjien peligaalassa 21. huhtikuuta.
Yritykset ja työllistävyys
Vuoden 2015 lopussa Suomen pelialalla oli noin 290 yritystä. Yrityksistä 250 oli osakeyhtiöitä, 30 yksityisiä elinkeinonharjoittajia ja 10 osuuskuntia. Neogamesin tilastojen mukaan vuonna 2015 perustettiin 29 uutta yritystä. Luku on noin puolet pienempi kuin huippuvuonna 2012 (55 kpl). Merkittävä osuus (noin kolmannes) vuonna 2015 perustetuista yrityksistä on niin kutsuttuja Second Round -yrityksiä, joiden perustajilla on aiempaa kokemusta pelitoimialasta. Tätä voidaan pitää osoituksena toimialan kypsymisestä. Vuonna 2015 oli yli kymmenen vuotta vanhoja yrityksiä 20 kappaletta. Vuoden 2014 tapaan yrityksistä hieman vajaa 40 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla, loput pääosin maakuntien kasvukeskuksissa.
Toimialan ytimen eli pelinkehityksen työllistävyys 2015 lopussa oli noin 2 700 henkeä. Rovion syksyn 2015 irtisanomisista huolimatta toimialan työllistävyys kasvoi vuoden 2014 lopusta noin 200 hengellä. Alan työvoimasta valtaosa työskentelee pääkaupunkiseudun yrityksissä.
Pelialan harrastustoiminta
Pelien harrastajakehityksen puolella sekä Finnish Game Jam että perinteinen Assembly vetivät edelleenkin pelinkehityksestä innostuneita harrastajia. Finnish Game Jamin päätapahtumaan 2015 osallistui 689 harrastajapelinkehittäjää 15 eri paikkakunnalla. Tämä tekee Suomesta yhden aktiivisimmista pelinkehitykseen keskittyneistä maista myös harrastajapuolella. Aktiivinen kehitystrendi oli näkyvissä myös elektronisessa urheilussa (eSports).
Kuluva vuosi 2016
Kuluvasta vuodesta 2016 odotetaan pelitoimialan kannalta hyvää. Alkuvuodesta julkaistu Supercellin Clash Royale on jo noussut Applen eniten liikevaihtoa tuottavien pelien listalle (top grossing). Remedyn odotettu Quantum Break julkaistaan huhtikuun alussa ja toisen veteraaniyrityksen Housemarquen Alienation huhtikuun lopussa. Rovion kokoillan animaatio Angry Birds Movie puolestaan lähtee levitykseen toukokuussa. Myös suhteellisen monet viime vuosina sijoittajarahaa saaneet yritykset julkaisevat uusia pelejä vuoden 2016 aikana. Mindfieldin huhtikuussa julkaistava Pollen on ensimmäinen suomalainen täysikokoinen virtuaalilaseille (VR, Virtual reality) julkaistava peli. Uusia investointeja pelialan yrityksiin on syytä odottaa myös vuonna 2016.
Lisätietoja
Neogames Finland ry, KooPee Hiltunen, koopee@neogames.fi, 040-5324176
Neogames Finland ry
Neogames Finland ry on jäsenpohjainen, voittoa tavoittelematon pelialan yhdistys. Neogamesin tehtävänä on koordinoida, kiihdyttää ja tukea suomalaisen peliteollisuuden kasvua ja kehitystä. Lisätietoja osoitteessa www.neogames.fi.